delen

August 13, 2021

veerkracht bij kinderen

August 13, 2021

veerkracht bij kinderen

Veerkracht bij kinderen

Blog

Mariska Brouwer Coaching

Veerkracht bij kinderen

Tegenslagen en teleurstellingen komt iedereen tegen, jong en oud. De vraag is alleen of en hoe je ermee om kan gaan. Dit heeft alles te maken met veerkracht, een belangrijk thema waar ik je graag even in meeneem.

Veerkracht is simpel uit te leggen: neem een veer in gedachte, trek eraan en laat hem weer los. Veert hij weer terug (veerkrachtig) of breekt ie doormidden? Zie verkracht als de mate waarin je kan meebewegen in bepaalde situaties.

Waarom is veerkracht zo belangrijk? 

Als een kind veerkrachtig is, herstelt het beter en sneller na heftige en nare gebeurtenissen, tegenvallers en andere uitdagingen. De kans op mentale en fysieke klachten (bijv. buikpijn / hoofdpijn) wordt daarmee veel kleiner. 

Daarentegen wordt de kans veel groter dat je kind leert om te gaan met emoties en zelf tot oplossingen kan komen. Je kind is positiever en kan beter omgaan met een evt. nieuwe situatie. 

Hoe herken je een kind dat minder veerkrachtig is? 

  • Je kind gaat snel bij de pakken neerzitten en vind het lastig om te zoeken naar een oplossing.
  • Je kind is snel van slag of geeft vrij snel op als iets anders gaat dan gepland.
  • Je kind ziet de dingen meestal niet van de zonnige kant; het bekende halflege glas. 
  • Je kind praat op een negatieve manier over zichzelf; ik kan het toch niet, ik leer dat nooit etc.

Tegenslagen (of uitdagingen) bij kinderen kunnen groot zijn, denk bijv. aan een scheiding van de ouders en soms wat kleiner, zoals een laag cijfer op school. Veel kinderen hebben best wat veerkracht, toch is het goed eraan te werken, zodat het ook zo blijft en verder vergroot.

Tips voor meer veerkracht

  • Praten: Leer je kind te praten over emoties en vervelende situaties, o.a. door dit zelf te doen. Het hoort erbij, het mag er zijn en je kan zoeken naar oplossingen.
  • Veiligheid: Kinderen leren en ontwikkelen zich het beste in een veilige omgeving. Bied de veiligheid om alles bespreekbaar te maken.
  • Sociale contacten: Leer je kind dat het niet overal alleen voor staat en stimuleer sociale contacten. Dit begint al bij de eerste vriendjes op de kinderopvang of in groep 1.
  • Positieve benadering: Bij tegenvallers ontstaat vaak de nijging alleen te zien wat niet goed ging. Benoem nu wat wél goed ging, kijk naar kansen en mogelijkheden, leg daar de focus op.

Iedereen heeft veerkracht nodig en er is altijd ruimte om het te vergroten. Wellicht is het dan ook leuk om hier samen mee aan de slag te gaan, zo leren jullie er allebei van en daar hebben jullie de rest van je leven wat aan. ♥️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VOLGENDE post

vorige post

Meer lezen?