delen

September 27, 2021

Week tegen pesten

September 27, 2021

Week tegen pesten

Week tegen Pesten

Blog

Mariska Brouwer Coaching

Iedereen wil bij een groep horen

Nog een paar maanden en dan is het zover, het basisschool avontuur van Beau gaat dan van start. Iets waar ik met dubbele gevoelens naar aftel. Op meerdere vlakken trouwens. Mijn kleine mannetje, die ineens niet meer zo klein is.. Weer een nieuw plekje, nieuwe juffen en nieuwe kindjes.

De nieuwe school is om de hoek, terwijl het kinderdagverblijf een stuk verder weg is. Hij kent daar nog niemand en dat vond ik best een spannende gedachte. Tot onze vakantie, waar we van plek naar plek trokken. Daar zag ik dat vriendjes maken hem vrij soepel af ging. Op ieder plekje maakt hij vriendjes en trots dat hij dan was! Kortom, ik heb er nu alle vertrouwen in!

Week tegen Pesten

Alleen wat als vriendjes maken niet zo makkelijk gaat? Of als je kind dit wel kan, maar toch buiten de groep lijkt te vallen? Vandaag start de Week Tegen Pesten met als thema: Buitensluiten? Uitgesloten!

Iedereen wil bij een groep horen. Van een groep buitengesloten worden, mag je dan ook zien als een ernstige vorm van pesten. Het levert veel stress en angsten op, wat zowel op de korte, als lange termijn invloed heeft op de ontwikkeling van je kind. Denk aan de sociale ontwikkeling, maar zeker ook de school prestaties. Kinderen hebben hier direct last van en kunnen hier op latere leeftijd nog flink last van hebben. Het is dan ook van belang dat dit zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Deze week staat bij veel scholen in het teken van dit thema. Juist omdat de klas een veilige plek moet zijn, waar elk kind zich goed kan ontwikkelen. Kinderen en docenten hebben hierin werk te doen, maar ook thuis kun je als ouders wat doen. Ik geef je graag een paar tips:

  • Praat met je kind over deze thema week.
  • Vraag eens naar de groepjes die zijn gevormd binnen de klas.
  • Bespreek of er misschien kinderen zijn die minder goed binnen de groep vallen.
  • Vraag natuurlijk naar de eigen plek binnen de groep, zijn er nieuwe vriendjes gemaakt?
  • En het belangrijkste: hou dit onderwerp op de agenda, blijf alert en in gesprek met je kind.

Leg nu de basis

Pesten is een onderwerp dat voor veel ouders een lastig thema kan zijn. Je kunt natuurlijk bang zijn dat je kind gepest wordt, maar wat als je kind zelf de pester of meeloper is? Ook die rollen wil je niet voor je kind. Helaas komt pesten overal voor, niet alleen op scholen, ook bij de sportclub, op kantoren en zelfs in het verpleeghuis. Alleen thuis en op de basisschool wordt de basis gelegd. Laten we met elkaar zorgen dat dit onderwerp bespreekbaar blijft. Je kind wordt zich op die manier bewust van de gevolgen, maar weet ook dat het bij jou veilig is als hij of zij ooit zelf met pestgedrag te maken krijgt.

Mocht jouw kind te maken hebben met pestgedrag, als pester of gepeste en weet je niet goed hoe je hier het beste mee om kan gaan? Neem vooral even contact op. Voor kinderen die gepest worden, is het goed om aan de weerbaarheid te werken en deze te vergroten. Voor een kind dat zelf pest is het goed om te kijken waar dit vandaan komt. Vaak ligt er een andere behoefte achter. Wil je hier eens over sparren, plan dan gerust een gratis sessie. Ik maak graag tijd voor jullie vrij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VOLGENDE post

vorige post

Meer lezen?