delen

July 16, 2021

Kinderen die piekeren

July 16, 2021

Kinderen die piekeren

Piekeren, wat te doen?

Blog

Mariska Brouwer Coaching

Piekeren, wat kun je hier zelf mee?

Faalangst klachten, spanning, dit hoeft zich niet alleen te uiten rondom school. Veel vaker heeft dit betrekking of invloed op veel meer onderdelen, denk bijvoorbeeld aan het welbekende piekeren. Aangezien ik van de week drie aanmeldingen binnenkreeg die hierover gingen, leek het mij een goed moment om hierop in te gaan.

Wanneer kinderen bij mij komen met dergelijke klachten, dan gaan we natuurlijk actief aan de slag. Hier is namelijk heel goed aan te werken. Alleen we maken het ook al heel snel praktisch, want uiteindelijk wil een kind gewoon leren hoe het hiermee om kan gaan. Op dat praktische deel zoomen we nu wat in, want er zijn natuurlijk dingen die je als ouder ook thuis al met je kind kan doen.

Tips voor thuis

Kinderen die veel piekeren, maken zich vaak zorgen over van alles en nog wat. Hun hoofdje staat nooit stil, ze denken altijd 3 stappen vooruit en kunnen zich druk maken, al voordat er ├╝berhaupt iets aan de hand is. Als vader of moeder kun je je kind hier natuurlijk een stukje bij helpen. Hierbij dan ook enkele huis, tuin en keukentips:

  • Maak samen een gedachtendoosje met brievenbus (bijv. een schoenendoos). Iedere keer dat je kind piekert, kan het de gedachten opschrijven en het briefje in de doos doen. Het gaat letterlijk uit het hoofd.
  • Een klassieker die vaak helpt is het dagboek. Je hebt ze blanco en gevuld met vragen, bijv. hoe de dag was, leuke en minder leuke dingen etc. Het helpt veel kids om de dag van zich af te schrijven.
  • Kom in beweging: Schilderen, tekenen, maar ook samen een rondje lopen of fietsen. Activiteiten die je (met je) kind kan doen om uit het hoofd te gaan. Praten mag, hoeft niet, al gebeurt het vaak vanzelf.
  • Met behulp van bellenblaas kan een kind leren de rust in een hoge ademhaling terug te brengen (doe dit samen): Adem diep in en blaas rustig (de bel) uit. Herhaal dit circa 3x. Na een tijdje kunnen ze dit vaak ook zonder bellenblaas, bijv. vlak voor een toets. Let wel: doe voorzichtig met andere actieve ademhalingsoefeningen, dit kan soms bij kinderen averechts werken.

Hoort dit er ook nog bij?

Een beetje spanning hoort erbij en is bijvoorbeeld voor een toets heel normaal, zeker daarvoor zijn deze tips heel geschikt. Heb je vragen of twijfel je of deze tips voor jullie zoon of dochter voldoende zijn, laat het vooral weten. Met een gratis sessie kan ik jullie wellicht meer duidelijkheid geven.

Ik ben benieuwd, wat spreekt jou het meeste aan en wil je wellicht thuis eens uitproberen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VOLGENDE post

vorige post

Meer lezen?