delen

July 2, 2021

tips zelfvertrouwen kind

July 2, 2021

tips zelfvertrouwen kind

Tips voor thuis

Blog

Mariska Brouwer Coaching

Praktische tips en activiteiten voor thuis

Kunnen wij zelf ook wat doen als ouders? Deze vraag kreeg ik laatst bij de kennismaking met een nieuwe cliënt. Hoewel hij logisch lijkt, vond ik het een prachtige vraag! Voor mij maakt de driehoek van ouder, kind en coach het verschil. Jij ziet je kind elke dag, dus betrek ik altijd de ouders en krijg je tips en tools mee voor thuis. Deze zijn te gebruiken voor, tijdens, na (en ook zonder) een traject.

Zelfvertrouwen, spanning en (faal-)angst

Aangezien weinig zelfvertrouwen, spanning en (faal-)angst voor veel kinderen bekende thema’s zijn, heb ik hiervoor wat ideeën onder elkaar gezet. Leuk om als gezin op te pakken en nog leuker: je kunt er vandaag al mee aan de slag!

  • Stimuleer zelf tot oplossingen te komen en vraag bijv. wat hij/zij kan doen als iets niet lukt. Dit vervangt het oplossen vóór je kind.
  • Maak een complimenten pot: doe elke avond met het gezin een rondje: waar was jij trots op vandaag? Noteer het en vul samen de pot. Positiviteit gegarandeerd.
  • Geef taakjes (verantwoordelijkheid) in huis, bijv. de hond of kat verzorgen, de tafel dekken, etc. Uiteraard spreek je je vertrouwen uit dat dit lukt.
  • Daag je kind uit iets nieuws te doen. Denk aan in de winkel iets vragen, zelf een ijsje bestellen, een vriendje voor spelen vragen, etc. En niks moet!
  • Laat je kind zelf beschrijven hoe het iets vond gaan i.p.v. te zeggen hoe knap jij het vond. Benadruk wel de positieve punten zodra ze genoemd worden.

Natuurlijk zijn de tips in een traject per kind anders en het vervangt dan ook geen coaching, alleen hier kun je wel nu al mee oefenen. Ik weet zeker dat jullie op die manier snel sprongen gaan maken!

Welk idee spreekt jou het meeste aan en zou je thuis willen uitproberen? Ik ben benieuwd ♥️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VOLGENDE post

vorige post

Meer lezen?