delen

July 2, 2021

Kind troosten

July 2, 2021

Kind troosten

Troosten van kinderen

Laatst was ik met mijn zoon naar de dierentuin. Een super leuke dag! Beau rende alle kanten op en wist soms van gekkigheid niet waar hij moest kijken. Einde dag was hij blij maar natuurlijk bek af. Het gevolg was dat hij struikelde en viel. Ik troostte hem en nam hem even op mijn rug. Na een paar minuten ging hij weer aan de wandel en viel wederom. Dit herhaalde zich daarna nog 2x.. De energie was echt op en na elke val werd het verdriet groter.

Valt wel mee toch?

Wellicht denk je nu dat de schade groot was. Heel eerlijk, het viel mee. Tuurlijk zaten er wat schrammen op zijn knieƫn, maar het had erger gekund als je zag wat hij deed. Hoewel ik het mee vond vallen, was dit voor Beau natuurlijk heel anders. Laten we het eens hebben over troosten in combinatie met emoties.

Tips voor troosten

Hoe troost je nou het beste je kind als het eigenlijk wel meeviel, maar je kind toch even van slag is? Hier volgen 4 tips:

  • Komt je kind verdrietig naar je toe na een val of bijv. een akkefietje op school? Dit is in de basis goed. Je kind ziet jou als veilige haven, dus pak die rol.
  • Ook al is het in jouw ogen niet zo erg, spreek dan toch uit dat je begrijpt dat dit pijn doet of vervelend is. Erkenning blijft belangrijk.
  • Bied troost en geef veiligheid, benoem de emotie die je ziet en praat erover. Emoties zijn vaak iets vaags voor kids, pak deze momenten om er samen bij stil te staan.
  • Tot slot: is de rust terug, moedig je kind dan (op eigen tempo) aan weer te gaan spelen/ te blijven proberen/ het akkefietje uit te praten etc.

Deze stappen kunnen afhankelijk van de situatie, al binnen een minuut of twee doorlopen worden. Het kost weinig tijd, is eenvoudig en stelt je kind altijd gerust. Vaak kunnen ze daarna al snel weer lekker verder spelen! Heb je hier nog vragen over, stel ze gerust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VOLGENDE post

vorige post

Meer lezen?