delen

May 27, 2021

May 27, 2021

Broer en zus ruzies

Blog

Mariska Brouwer Coaching

Vrienden of een hoop gedoe?

Misschien herken je het van vroeger, misschien van nu met je eigen kinderen.. laten we het eens hebben over de broers en zussen ruzies.

Ik neem je allereerst even mee naar mijn eigen jeugd. Ik heb een twee jaar oudere broer en wij wonen sinds kort bij elkaar om de hoek. Dit vinden we allebei super leuk dus we zien elkaar regelmatig! Een jaar of 10 terug woonden we al naast elkaar op de grachten van Amsterdam en dat was net zo een groot feest. Dit is dus echt weer als vanouds.

Vroeger was dit wel anders. Tot ik een jaar of 16 was kibbelden wij niet, we hadden ruzie. Heel vaak en behoorlijk heftige ruzies. Ik heb me oprecht met enige regelmaat afgevraagd of dit ooit nog goed kwam.. Maar familie is familie en praten blijft de sleutel tot veel oplossingen. Evenals ouder worden natuurlijk, want zie ons nu. We hebben het er soms nog wel eens over, maar eigenlijk hebben we het inmiddels wel achter ons gelaten.

Ruzie of bekvechten?

Natuurlijk zit er verschil tussen een ruzie en bekvechten. Bekvechten, een beetje uitdagen, dit hoort er wel bij en dat mag je als ouders ook best even laten gebeuren. Vaak voel je dit prima aan. Dreigt het echter op een echte ruzie uit te lopen, dan is dit het moment om even in te grijpen. Nee, ze hoeven niet allebei de hoek in, we gaan wat anders doen. Ingrijpen op een manier die helpend is voor de kinderen en prettig voor jou als ouder: Het 5-stappenplan:

  • Stap 1. Benoem wat je ziet: Ik zie dat grote zus met de pop speelt en nu wil kleine zus hier ook mee spelen, klopt dat?
  • Stap 2. Erken emoties: Ik begrijp dat grote zus boos wordt en dat kleine zus verdrietig is.
  • Stap 3. Vat het even kort samen: Jullie willen allebei met dezelfde pop spelen en dat gaat niet.
  • Stap 4. Nodig de kinderen uit om met zijn tweeën tot een oplossing te komen, geef aan dat je erop vertrouwt dat ze dit samen kunnen.
  • Stap 5: Check na 5-10 min. hoe het gegaan is. Komen ze er niet uit, probeer dan door vragen te stellen, de kinderen alsnog zelf tot een oplossing te laten komen.

Maar hoe zit het dan met..?

Bij de allerkleinsten mag je natuurlijk helpen. Benoem bijv. dat zolang de één met de pop speelt, de ander met wat anders kan spelen. In een andere post zal ik hier wat dieper op ingaan. Bij vriendjes, neefjes, nichtjes, et cetera kunnen de stappen wel gebruikt worden. Bij samen spelen, zijn de regels voor alle kinderen gelijk. Tot slot, hier gaat het om speelgoed delen, maar je kan dit stappenplan uiteraard voor alle aanvaringen gebruiken.

Ik ben wel benieuwd, lees je iets herkenbaars? Denk je dat deze stappen gaat uitproberen? ♥️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VOLGENDE post

vorige post

Meer lezen?