delen

May 27, 2021

May 27, 2021

Ouders of politieagent

Blog

Mariska Brouwer Coaching

Loop jij thuis ook vaak rond als politieagent?

Veel ouders hebben het gevoel een 2e baan als politieagent te hebben: nee, dat mag niet, niet doen, hou op, etc. Er schijnt alleen in je hersenen iets geks te gebeuren met het woordje ‘niet’. Of dat werkelijk zo is, dat laat ik even in het midden. Wat wel interessant is, is hoe je communiceert. Hou je het positief, opbouwend of ga je in de ankers?

Bij communicatie gaat het o.a. om woordkeuze, lichaamstaal, alles wat een boodschap over kan brengen en hoe jij het tot je neemt. Bij communicatie met kinderen is die woordkeuze erg belangrijk. Zeker in situaties waarin jullie het niet eens zijn en je je geduld begint te verliezen. Wanneer deze situatie zich voordoet, is het aan te raden even een seconde langer na te denken voor je in actie komt. Hiervoor is een praktisch stappenplan, dat je gegarandeerd helpt.

Stappenplan

Om op een positievere manier met deze situaties om te gaan is er een stappenplan. Dit kan je helpen rustig naar de situatie te kijken en daar vervolgens op te anticiperen. De 4 stappen zijn als volgt:

  1. Probeer zonder oordeel de actie van je kind waar te nemen: Ik zie haar met spullen gooien, nadat iets niet lukte.
  2. Wat is jouw gevoel bij wat je ziet: Ik voel irritatie opkomen.
  3. Waar heb jij nu behoefte aan: Ik zou willen weten wat er in haar hoofd omgaat.
  4. In deze laatste stap kom je in actie en spreek je die behoefte uit: Kom eens zitten lieverd, kun je vertellen wat er precies gebeurd is en waarom je ging gooien?

Leer je kind te praten

Deze stappen kun je eenmaal in gesprek met je kind, ook nog een keer samen doorlopen. Je benoemt wat je zag gebeuren (het gooien) en vraagt je kind vervolgens naar wat er precies gebeurde, wat ze voelde, wat ze eigenlijk wilde en hoe ze dat de volgende keer anders kan doen. Zo laat je je kind nadenken over alternatieven en tevens bewust worden van wat er zojuist is voorgevallen.

Laatste belangrijke tip: Zorg dat je op gelijke hoogte gaat zitten en probeer het niet-woord te vermijden. Positieve woorden werken absoluut beter!

Kende jij dit stappenplan al en ga je het uitproberen? Als er iets onduidelijk is, laat vooral weten ♥️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VOLGENDE post

vorige post

Meer lezen?