delen

May 27, 2021

Innerlijke criticus en kinderen

May 27, 2021

Innerlijke criticus en kinderen

Je innerlijke criticus

Blog

Mariska Brouwer Coaching

Zou je dat nou wel doen?

Doe dat maar niet. Dat staat je niet! Zou je dat nou wel zeggen? Iedereen kent dit stemmetje in je hoofd wel en het is gewoon van jezelf. Of beter gezegd, van je innerlijke criticus.

Je innerlijke criticus ontstaat zodra je als kind merkt dat iets niet mag en kan zoals je dat zelf graag wilt. Ze wil je dit moment besparen en beschermt je als het ware tegen de kritiek van anderen. Dit doet ze door jou al op voorhand te bekritiseren. Dit kan fijn zijn, maar niet altijd. Waar ze namelijk minder goed in is, is rekening houden met de context. Wat is passend voor bijv. de leeftijd en wat speelt er nog meer? Zijn er de zogenaamde verzachtende omstandigheden?

Allemaal ikken

Heb je een milde innerlijke criticus, dan zou je er veel aan kunnen hebben. Tenslotte houdt het je tot op zekere hoogte scherp. Dit geldt trouwens ook voor al die andere ‘ikken’ die je wellicht herkent. Een kleine selectie:

  • de pleaser: ik wil het iedereen naar de zin maken.
  • de pusher: kom op, doorgaan, dat kan sneller!
  • de perfectionist: alles moet perfect en kan altijd beter.
  • de rationele denker: ik wil feiten horen, alles analyseren en redeneren.
  • de levensgenieter: joh, dat kan morgen ook, geniet!

Allemaal zijn ze bij ons aanwezig en doen ze veel goeds. Maar voor allemaal geldt ook: als ze teveel de overhand nemen, dan wordt het tijd om de controle terug te pakken.

Hoe verder?

Terug naar de innerlijke criticus en dan gericht op de kinderen. Is die criticus te kritisch, dan kan je kind hier behoorlijk last van krijgen, met name het zelfvertrouwen komt langzaam in het geding. Dat is dan ook precies waar we tijdens de kindercoaching aan gaan werken, als dit zich voor doet. Stap voor stap (weer) geloven en vertrouwen op wat je kan en waard bent, dat is de basis. Van daaruit kunnen we verder werken en langzaam al die ikken gaan omarmen. ♥️

Herken jij welke van de ‘ikken’ bij jezelf en bij je kind(eren) het meest aanwezig is?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VOLGENDE post

vorige post

Meer lezen?